Na jesienne chłody i smutki najlepsza jest … czekolada!

Bezsporny jest fakt, że czekolada zarówno wzmaga stany euforii, jak i działa uspokajająco. Tak wynika z badań medycznych. Wiąże się to ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy czekolada była nagrodą i kojarzyła się z poczuciem bezpieczeństwa. Zawarte w czekoladzie cukry proste, stanowiące dobre pożywienie dla mózgu i magnez wspomagający przewodnictwo nerwowe, są pomocne podczas długotrwałego wysiłku umysłowego.

Czekolada dodaje energii, poprawia nastrój i rozjaśnia umysł. Powoduje to magnez, regulujący sprawność komórek nerwowych oraz cynk i selen, zwiększające ilość endorfin, substancji osłabiających negatywny wpływ stresu. Odczuwana poprawa humoru pod wpływem czekolady, wynika z wzrostu poziomu serotoniny we krwi.

Fenyloetyloamina, zawarta w czekoladzie, ma działanie antydepresyjne. Ten sam związek wydzielany jest przez mózg człowieka zakochanego. Wywołuje on uczucie szczęścia, powoduje poprawę nastroju a nawet euforię.

To oczywiście dobroczynne właściwości czekolady w skrócie. Wkrótce przedstawimy proste przepisy jak przygotować napoje i potrawy z czekolady. Mniam mniam …